Branża gastronomiczna szczególnie odczuła negatywne zmiany mające miejsce w ostatnich dwóch latach. Ograniczenia związane z lockdownem, wysoka inflacja, stale rosnące koszty żywności oraz zmniejszenie popytu wśród klientów na jej usługi to tylko niektóre z czynników, które musi uwzględniać organizacja pracy w gastronomii. W celu przygotowywania w pełni dostosowanych do bieżących potrzeb firmy harmonogramów pracy mogą pomóc dedykowane narzędzia, dzięki którym organizacja pracy w restauracji nigdy nie była łatwiejsza!
O czym pamiętać tworząc grafik pracy?
Zasady organizacji pracy w gastronomii obejmują szereg czynników. Pierwszym jest zapewnienie właściwej obsady pracowniczej lokalu z uwzględnieniem aktualnego popytu na jego usługi wśród klientów. Po drugie, przygotowując grafik pracy dla gastronomii, należy wziąć pod uwagę także potrzeby i preferencje pracowników w zakresie dni wolnych, urlopów, a także systemu pracy. Trzecim, bardzo ważnym elementem, który wpływa na to, jak będzie wyglądał przykładowy grafik pracy w restauracji, są aktualnie obowiązujące przepisy prawne oraz możliwe, czasowe ograniczenia obowiązujące w branży.
Uwzględnienie wszystkich tych czynników pozwala na opracowanie w pełni dostosowanych do indywidualnych potrzeb firmy harmonogramów pracy, które pozwolą uniknąć kar finansowych za naruszenie przepisów prawnych, a także zapewnią restauracji odpowiednią ilość rąk do pracy w konkretnym czasie. Właściwa organizacja pracy w restauracji zostanie także doceniona przez pracowników, którzy zadowoleni z grafiku, będą znacznie chętniej i efektywniej wykonywali swoje obowiązki. Dobry grafik pracy to także korzyści dla klientów, którzy szybciej otrzymają swoje zamówienie i tym samym będą chętniej wracali do lokalu, w którym zostali dobrze obsłużeni.
Dlaczego warto z dedykowanych rozwiązań?
Gotowe programy do zarządzania pracownikami i ich czasem pracy zostały stworzone z myślą o wszystkich firmach, które muszą stawić czoła problemom. Jest to szczególne istotne w obecnym okresie po lockdownie, kiedy to spada popyt na różne usługi wskutek wysokiej inflacji, nastąpił wzrostowi kosztów prowadzenia działalności oraz z uwagi na pozostałe czynniki dotykające wszystkich przedsiębiorstw, nie tylko z branży gastronomicznej, w dzisiejszych czasach. Dedykowane narzędzia po prostu uwzględniają aktualnie obowiązujące przepisy prawne oraz wszystkie zasady organizacji pracy, w tym te odnoszące się do gastronomii.
Za ich pomocą możliwe jest organizowanie pracy w restauracji z uwzględnieniem wszystkich istotnych czynników. Przygotowywanie za jego pomocą harmonogramów pozwala na ograniczenie kosztów prowadzenia działalności poprzez wyeliminowanie kosztownych nadgodzin, uniknięcie ryzyka utraty klientów wskutek wydłużenia czasu realizacji usługi ze względu na zbyt małą liczbę pracowników, a także zapewnienie pracownikom dogodnego czasu pracy i tym samym powstrzymanie ich przed odejściem do konkurencji.
Jak widać, taki dedykowany program pomoże w zarządzaniu gastronomią, nie tylko po lockdownie. Jeśli zależy Ci na sprawnym zarzadzaniu czasu pracy czy urlopami kelnerów, kucharzy i innych pracowników, wypróbuj nasze rozwiązanie.